173 to 0ne

 

Amandus Hermans (c) Sophie Hermans

Amandus Hermans (c) Sophie Hermans

EN – Amandus Hermans had his second birthday exactly on the day the war broke out. His life had barely started. The world around him was warm and safe. Until, two weeks later, hell thundered through his hometown Aarschot. Baby Amandus is one of the 173 citizens finding death during the ‘Bloodnight’ of 19 to 20 August 1914. In remembrance of his short life, Sophie Hermans made this painting.

Joannes Baptiste Daems (c) Stijn Willems

Joannes Baptiste Daems (c) Stijn Willems

Little is known of Joannes Baptiste Daems. He was an elderly in his seventies when German soldiers invaded Aarschot. Research on him didn’t reveal much more information – no picture of him was found. It doesn’t really matter – any old man would have been killed during Bloodnight just by being at the wrong place at the wrong time. This portrait was created by photographer Stijn Willems, assembling 24 pictures from older men currently residing at a home of rest near Aarschot.

173 citizens of Aarschot were killed because one German officer was shot dead – even until today it’s not clear whether the shooter was German or Belgian. And so, the name of Aarschot was added to the list of Martyr Cities already featuring Visé, Tamines, Dinant, Andenne, … places where German troops terrorized the inhabitants by random executions, deportations, plunder and arson. In the weeks to follow, the Martyr Cities list would grow longer still.

Aarschot honours its 173 civilian victims with an exhibition. 173 artist from the town and its surroundings have created a new work, each of them inspired by one of the casualties. On show at the local cultural centre ‘Gasthuis’ until September 28, 2014.

 

NL – Amandus Hermans vierde zijn tweede verjaardag precies op de dag dat de oorlog begon. Een bijna nog onbegonnen leven. De wereld om hem heen warm en veilig. Tot twee weken later de hel door zijn stadje Aarschot raasde. Baby Amandus is één van de 173 burgerslachtoffers die de dood vinden tijdens de ‘Bloednacht’ van 19 op 20 augustus. Om hem te herinneren maakte Sophie Hermans dit schilderij.

Over Joannes Baptiste Daems is weinig geweten. Hij was al in de zeventig toen de Duitsers Aarschot binnenvielen. Veel meer informatie viel niet te vinden over hem, zelfs geen foto. Maar dat doet er niet echt toe – eender welke oude man zou gedood geweest zijn tijdens Bloednacht, gewoon door op het verkeerde moment op de verkeerde plaats te zijn. Daarom maakte fotograaf Stijn Willems dit portret, samengesteld uit 24 foto’s van oudere mannen uit een naburig rusthuis.

173 inwoners van Aarschot en omgeving werden omgebracht omdat één Duitse officier werd doorgeschoten – en tot op vandaag is niet duidelijk of de schutter een Duitser of een Belg was. En zo werd Aarschot, na Visé, Tamines, Dinant, Andenne,… toegevoegd aan de groeiende lijst van Martelaarsteden waar de Duitse troepen de burgerbevolking terroriseerden met willekeurige executies, deportaties, plundering en brandstichting. In de weken nadien zou die lijst nog langer worden.

Aarschot herdenkt zijn 173 burgerslachtoffers met een tentoonstelling. Kunstenaars uit stad en omgeving hebben voor elke burger die werd omgebracht een individueel en persoonlijk werk gemaakt. Nog te zien in cultureel centrum ‘Gasthuis’ tot 28 september 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s