Expansion

First Gas Attack ceremony at the Brooding Soldier

First Gas Attack ceremony at the Brooding Soldier


First Gas Attack Ceremony at Boezinge

First Gas Attack Ceremony at Boezinge


Chemical Warfare today: Zimnako Mohammed Ahmed, testifying

Chemical Warfare today: Zimnako Mohammed Ahmed, testifyingHic

EN – April 22, 2015: one hundred years after the first gas attack in history we had wreaths in Boezinge near Ypres, and at the Brooding Soldier in Langemark. A special Last Post ceremony under the Menin Gate. Many times Lest We Forget. We felt horror for the then new abomination, and compassion with the suffocating soldiers, dead animals on the fields and fleeing civilians. There was respect for the French, Canadian, British, North African and Indian divisions who had to meet this attack, and for the ingenuity and doubts of the Germans when they released the new weapon on the world.

On the Market square of Yper I come across people from Syria, Iran, Irak and Kurdistan. Their presence is not testifying of safe stories from the past. They are survivors of the chemical attacks of today. This time ‘oh the poor souls’ is not enough: “We don’t ask for apologies. We long since became sick of wreath-laying ceremonies and letters of regret. We don’t need your compassion! What we need is action!” Action to prevent the further use of chemical agents in warfare in Syria and elsewhere. Medical and other help for the victims of today. Action to block European industries from trading knowledge and materials for chemical warfare, and punishment for regimes that do use these weapons without hesitation.

Gas expands, nature science learns us. It always fills the whole space available. Apparently the same goes for chemical warfare. High time to make the space available for it very very tiny.

www.opcw.org
www.vimeo.com/124927645

NL – 22 april 2015: honderd jaar na de eerste gasaanval in de geschiedenis waren er kransen in Boezinge bij Ieper en aan de Brooding Soldier in Langemark. Een bijzondere Last Post ceremonie onder de Menenpoort. Vele malen Lest We Forget. Met afschuw voor de nieuwe gruwel en met compassie voor stikkende soldaten, dode beesten op het veld en vluchtende burgers. Met respect voor de Franse, Canadese, Britse, Noord-Afrikaanse en Indische divisies die de schok opvingen. Met nieuwsgierigheid naar het vernuft en de twijfels van de Duitsers die dit nieuwe wapen voor het eerst op de wereld loslieten.

Op de Markt in Ieper ook mensen uit Syrië, Iran, Irak en Koerdistan. Het zijn overlevenden van chemische aanvallen die niet in het veilige verleden liggen, maar in het nu. Hier komen we niet weg met ‘ocharme’: “We vragen niet om verontschuldigingen, we zijn het leggen van kransen en verontschuldigingsbrieven moe! We hebben jullie medelijden niet nodig! We willen actie!” Actie die het gebruik van chemische wapens in Syrië en andere landen moet voorkomen. Medische en andere hulp voor slachtoffers van vandaag. Straffen voor Europese bedrijven die kennis en componenten leveren voor chemische aanvallen, en voor regimes die niet aarzelen om deze wapens te gebruiken.

Gas expandeert, zo leert de natuurkunde. Het vult de volledige beschikbare ruimte. Hetzelfde geldt blijkbaar voor chemische oorlogvoering. Hoog tijd om de beschikbare ruimte daarvoor heel, heel klein te maken.

www.opcw.org
www.vimeo.com/124927645

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s