Surfacing

 

20140218_Surfacing

EN – Innumerable people and organizations in Flanders have been preparing for the Centenary and for the many guests that are expected to be visiting. At Visit Flanders we have put in our money (by way of grants) and our efforts (by way of communication and establishing networks) since 2010. The result of all our combined efforts are starting to surface… in one single week I received three invitations for openings of WW1-related projects!

 From left to right:

° Expo 14-18, it’s our history: this historical exhibition in the Brussels based ArmyMuseum presents an overview of the First World War in a European perspective. The makers of it are well known for their state-of-the-art scenography and their ability to make complex subjects interesting for a broad public without simplifying too much. It’s one of the 14 ‘events’ taking place 2014-15 we at Visit Flanders have been supporting with significant grants.

° Museum at the IJzer: for people of Belgium this museum in Diksmuide is highly symbolic. It’s representing not only the struggle to have the Dutch language (spoken in – at that time – poor and agricultural Flanders) accepted as an official language in an – at that time – quite French-oriented Belgium. It is also the place where we expressed our deepest whish: ‘No more war’. The museum and surroundings are completely refurbished. This is one of the 5 large-scale investment projects we co-financed with Visit Flanders.

° KätheKollwitzMuseum: in the small town Koekelare in Flanders Fields region, a delicate museum offers a permanent exhibition of works by Käthe Kollwitz, the German artist who lost her elderst son Peter at the first battle of Ypres. The museum has been renewed, and could count for this on funding by Visit Flanders – as could 38 other WW1-projects scattered all over Flanders.

 More openings are to be expected this spring. The shape of the Centenary in Flanders is becoming visible.

NL – Ontelbaar veel mensen en organisaties in Vlaanderen zijn in de weer om100 Jaar Groote Oorlog en ontvangst van vele bezoekers voor te bereiden. Bij Toerisme Vlaanderen hebben we sinds 2010 veel geld (via subsidies) en moeite (via netwerking en communicatie) geïnvesteerd in de herdenking. De resultaten van onze gezamenlijke inspanningen beginnen zo stilaan zichtbaar te worden… in één enkele week kreeg ik drie uitnodigingen voor de opening van WO I-gerelateerde projecten!

 Van links naar rechts:

° Expo 14-18, dit is onze geschiedenis: deze historische tentoonstelling in het Legermuseum van Brussel brengt een overzicht van de Eerste Wereldoorlog in Europees perspectief. De makers ervan zijn bekend voor hun state-of-the-art scenografie en hun vaardigheid om complexe thema’s interessant te maken voor een breed publiek zonder ze al te veel te versimpelen. Dit is één van de 14 ‘evenementen’ uit 2014-15 die we vanuit Toerisme Vlaanderen steunden met een flinke subsidie.

° Museum aan de IJzer: voor Belgen is ‘de IJzertoren’ in Diksmuide een en al symboliek. Hij belichaamt het streven naar erkenning van het Nederlands als volwaardige taal in een – toen – erg Frans georiënteerd België. Het is ook de plek waar we onze diepste wens in grote letters hebben gebeiteld: Nooit Meer Oorlog. Museum en omgeving zijn grondig vernieuwd. Dit is één van de vijf strategische investeringsprojecten die Toerisme Vlaanderen co-financierde.

° Käthe Kollwitz Museum: in het kleine Westhoek-stadje Koekelare toont dit delicate museum werk van de Duitse kunstenares die haar oudste zoon Peter verloor tijdens de Eerste Slag bij Ieper. Het museum werd vernieuwd en kon daarbij rekenen op financiële steun van Toerisme Vlaanderen, net zoals 38 andere investeringsprojecten doorheen heel Vlaanderen.

 Verder deze lente volgen nog meer openingen. De contouren van de herdenking in Vlaanderen beginnen stilaan zichtbaar te worden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s