Visuals

20140204_Visuals

EN – While we were quick in finding our slogan (Flanders Fields. A place to remember), it proved complicated to create the visual to go with it. We started out well, though. Our first film (see www.youtube.com/watch?v=gvTekhvdCbQ ) used a mix of historical and newly recorded material, combining war remembrance with destination impressions in a natural and serene way. There’s emotion, but no cheap sentiment.

The next step, to translate all this in one image, proved a real obstruction. Our campaign partner Ogilvy worked hard on a few try outs, but it just didn’t work. Either the combination of historical and actual pictures looked quite unrespectful, or the image was rather academical and sparked off no emotion whatsoever.

Finally we decided to leave the concept and to look out for something different. I’m confident we have the right visual now. We lay the memory of a person who lived a hundred years ago in the hands of someone living today. Triggering emotions as well as reflections and discussions. Now that’s what a war centenary should be about, shouldn’t it?

 

NL – We waren snel zeker van onze slogan (Flanders Fields. A place to remember), maar het bleek heel wat moeilijker om het juiste campagnebeeld te vinden. We waren nochtans goed begonnen, met een geslaagde korte film (zie www.youtube.com/watch?v=gvTekhvdCbQ ), een mix van historische beelden en nieuwe opnamen, van oorlogsherinneringen en toeristische bestemming, met emotie zonder goedkoop sentiment.

Het bleek veel lastiger om dat allemaal te vatten in één beeld. Ogilvy, ons bureau, ondernam verschillende pogingen om een historische foto te combineren met een hedendaags beeld van dezelfde plek. Telkens leden we schipbreuk: ofwel zag de visual er verre van sereen uit, ofwel kwam hij heel academisch over en riep hij geen enkele emotie op.

We hebben uiteindelijk het roer helemaal omgegooid. Het is gelukt deze keer, denk ik. We leggen letterlijk de herinnering aan iemand die de oorlog meemaakte in de handen van mensen van vandaag. Met alle emoties, bedenkingen en discussies die dat kan oproepen. Maar dat is wat een eeuwherdenking van een oorlog zou moeten zijn, toch?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s