Urgency

Andrew (UK) in discussion with Sofie and Ann (Antwerp Peace Centre)

Andrew (UK) in discussion with Sofie and Ann (Antwerp Peace Centre)

Geert and Pascale (France) listen attentively to Stephen. Edith (The Netherlands) in the background.

Geert and Pascale (France) listen attentively to Stephen. Edith (The Netherlands) in the background.

 

 

EN – This summer months our representatives abroad will be drafting their action plans for the year 2014. The more information and inspiration they are can acquire, the better. That is why we – last minute, I have to admit it – organised a workshop in Brussels last week. Joke and Edith were there for our office in the Netherlands, Geert and Pascale came from Paris. Andrew, Lisa and Anja represented our activities in the UK and Ireland, Joel came from Germany and even Ben (USA and Canada) crossed the ocean to join us. In the morning they were offered a detailed briefing on the first historical/cultural projects on our WW1-calendar. The afternoon was spent with face to face talks with these and other projects to establish specific promotion opportunities.

A year ago, I expected this kind of briefings to be necessary only at the end of the year. The war sparked off in August 1914, which would leave us the whole first semester 2014 for promotion. But as it works out, the cultural projects don’t take the idea of synchronisation with the historical facts too far. Already in the fall of this year, several major exhibitions will start. Some more will follow in the first months of 2014. For them, international promotion should start already this fall.

Meanwhile, the interest of international public opinion in the Centenary is growing. Our colleagues abroad note a growing number of questions on what will be happening in ‘Flanders Fields’. So, our media communication will be advanced too. Not December, but September will see the first WW1-reporter teams touring Flanders. I expect a busy autumn.

NL – Deze zomer maken onze vertegenwoordigers in het buitenland hun actieplannen voor het jaar 2014 op. Hoe meer informatie en inspiratie ze daarvoor toegestopt krijgen, hoe beter. Daarom hebben we – last minute, ik moet het toegeven – vorige week een workshop georganiseerd in Brussel. Joke en Edith waren er voor onze vestiging in Nederland, Geert en Pascale uit Parijs, Andrew, Lisa en Anja vertegenwoordigden onze werking in de UK en Ierland, Joel kwam uit Duitsland en zelfs Ben (USA en Canada) maakte de overtocht. In de ochtend kregen ze een grondige briefing over de eerste grotere cultureel-historische events die op onze WO I-affiche staan. In de namiddag was er tijd om met deze en andere projecten de concrete promotiemogelijkheden af te tasten.

Een jaar geleden dacht ik nog dat we deze briefings pas op het einde van dit jaar nodig zouden hebben. De oorlog is pas op 4 augustus 1914 losgebarsten, dus ik verwachtte een rustig voorjaar 2014. Maar de culturele affiche houdt zich niet strikt aan de historische data: al in de herfst van 2013 gaan enkele tentoonstellingen van start. Idem voor de eerste maanden van 2014. Om die initiatieven voldoende kenbaar te maken, moeten we dus nu al aan de slag.

Ondertussen stijgt in de internationale publieke opinie de belangstelling voor 100 Jaar Groote Oorlog. Onze collega’s in het buitenland krijgen nu al meer vragen dan verwacht over wat er in ‘Flanders Fields’ te doen zal zijn. Ook de communicatie naar de media hebben we daarom vervroegd: niet vanaf december, maar al vanaf september begeleiden we media die op reportage komen. Het wordt een drukke herfst.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s